21 Aralık 2018 Cuma

İmanın Sevdirilmesi


                İmanın Sevdirilmesi

                Tecelli edişte, bir isim altında, bir kişiye tecelli edişte, o kişinin riayet etmesi, uyması ve uygulaması vacip olan, münasip olan bir edep vardır. Her halin, sahibine muhafazası vacip olan, koruması uygun olan, bir edebi vardır. Her oluşum, yerinde, zamanında ve dozunda, en uygun bir şekilde farklılaşarak olur. (1) Oluşumun önüne geçmek ve müdahale etmek doğru değildir. Tecelli süreci bir bütündür, tecelli olunan kişinin, bu sürecin önüne geçmesi, benliğinin zuhurudur, ikilik oluşturmak, karşı çıkmak ve karşı durmaktır. Benlik ve bencillikle tecelliye karşı çıkmamak edep etmektir. Bu edep diğer her tecelliyi de, oluşumu da, Allah’tan bilmek ve görmektir. Oluşumda hiçbir iradesi olmadığı halde varmış gibi davranmak uygun değildir. Aynı şekilde, ‘irade ile zuhur’ gibi ‘ilim ile zuhur’ ve ‘gösteriş yaparak zuhur’ da uygun değildir, vacip olan edeptir. Öğretildiği için bilen bir kişi, ‘öğretildim’ yerine, ‘bildim’ diyemez, gerçeğe karşı duramaz. (49.1)

                Oluşan olaylara ve gerçekleşen eylemlere rıza gösterilmesi ve razı olunması gereken hallerde, irade gösterisi yapıp, karşı çıkmak uygun olmaz. Kıyas yaparak çalışan akla, ilk gelen hemen ‘bana yapılan kötülüğe karşı çıkmayacak mıyım?’ gibi bir fikirdir. Yapılan bir iyiliğe ‘ben bunu hak etmedim’ diyen akıl pek görülmez, böyle durumlarda irade beyan edilmez. ‘Ben bunu hak edecek ne yaptım’ düşüncesi nadiren vaki olur. Aynı şekilde büyük emek, para ve zaman harcanarak öğretilen bir şey için teşekkür ve şükür edilip, razı olunup ‘nihayet anlayabildim’ demek yerine hemen ‘ben bildim’ gösterişi içine girilir. Bu haller ‘ilim ile zuhur’, ‘irade ile zuhur’ ve karşı eylemde bulunmak da ‘fiil ile zuhur’ halleridir. Bu haller tecelliye karşı ‘gösteriş’ halleridir. İnsanı insan yapan her şey kendisine hazır olarak verilmiş olduğu halde, insan, her çeşit karşı çıkış hali içindedir. Aklı kendisine nimet olarak verilmiş olduğu halde, Allah’ı inkâr etmeyi marifet zanneder. Edep ise kendini bilmeyi gerektirir. Ne zahir edebi, ne de batın edebi, ihlal edilmelidir.

                Her şey bir ilmin uygulamasıdır, ilminin deposudur. (2) Her ‘şey’ ile onun ‘hakikati’ ayrıdır, akıl aradaki farkı kıyas yoluyla bulur ve bilir. (3) Maddi ve nefsanî âlemde olanlar ile meşgul olmak, var olanları kullanıp, yiyip içip yararlanmak, bir süre sonra yeterli gelmeyebilir. Akıl, var olanların hakikatini de ortaya koyar. Ruhun inzali, ilmin uygulanması, bir süre sonra, ruhun nurunun yani ilmin idrakinin de ortaya çıkmasına sebep olur. İnsanlara, fıtratlarının, asıl olan nurlarının sefasını sürmek, yani imana gelmek sevdirilmiştir. Ruh nurunun kalbe doğuşuyla, yani ilmin idrakinin kalbi doldurmasıyla, Resulün ahkâmı ile kayıtlanmakla, kalpler ziynetleşti; böylece kalplere iman yerleştirildi. Nefis de kalbin nuru ile nurlanıp, yani idraki ile aydınlanıp, kalbin emrine uyar, böylece uzaklaştırıcı şeytana uymaz oldu. Bunların hepsi, ruhun kuvvetindendir, fıtrî nurun kalp ve nefsi kapsamasındandır. İmanın muhabbeti ve kalplerin ziynetleşmesiyle günahların terk edilmesi, sıratı müstakimdir, doğru olan yoldur. İki nokta, nefis ile kalp, birleştirilirse ruhun yolu bulunur. (49.7)

                Genellikle tavsiye edilir ve “Eğer aklın ile kalbin arasında kalırsan, kalbinin sesini dinle” denir. Önce nefis akla hâkimdir, alt yapıyı oluşturmak, bedeni sağlamlaştırmak, hayatta kalmak ve sağlığı sürdürmek amacıyla aklı kullanır. Doğada varlığını sürdürebilmek için doğal koşullara göğüs gerilmeli, yerçekimine karşı koyarak ayağa kalkılmalıdır. Kasları güçlendirmeli, beş duyuyu sağlıklı tutmalıdır. Acıkınca yemeli, susayınca su içmeli ve yorulunca dinlenmelidir. Her eylemin bir amacı olmalı. Eylemler amaç edinilirse, daha iyi ve güzelini yemek amaç olursa, fıtratın uygulanması değiştirilmiş olur. İnsan artık yemek için yaşayabilir. Amacı daha çok oynamak, eğlenmek, zevk almak, keyif sürmek olabilir. Büyük amaçlarını gerçekleştirmek için yola çıkan yoldaşlar, yolda yiyip içip birlikte eğlenmeyi amaç edinebilir. Amaç yanılgısı, yanlış amaç, ulaşma başarısızlığını doğurur. Böyle, bir hedefe varmak mümkün olamaz. Kocaman kurum ve kuruluşlar, dergâh ve dernekler, birlikte güzel vakit geçirmek için kurulmuş zannedilebilir. İnsan, fıtratının yanlış ve eksik uygulanmasından dolayı, kederlenir ve neşesini kaybederse fesatlık yapmaya razı olur, rıza gösterir. Bu durumda, aslî nurdan uzak düşüleceği için, vahdet görülmez, muhabbet zayıflar, iyi olmaya çalışmaktan kaçınılır. Bu kısır döngüden kurtulabilmek için ise merhamete sığınılmalıdır. (49.10)

                Merhamet duygusu kalpte bulunur. Madde ve nefis âleminde uygulanabilir, gösterilebilir ama kalbe aittir, kalpten doğar ve bedeni kullanır. Ortada acınacak bir hal içinde olan bir şey veya kişi vardır. Kederli olan kişi, halinden neden memnun ve mesut olmadığını düşünür. Araçları amaç edinmenin yanlışlığını anlayabilirse, kendine merhamet gösterebilir. Yanılgısını anlar, düzeltebilir. Birisine veya bir şeye sahip olmayı amaç edinme yanılgısı yalnız değildir. Bir yanılgı onu başkasına gösterme ve bildirme yanılgısını da beraberinde getirir. Yediğini veya giydiğini bildirmeden ve göstermeden edemez. Bütün bu yanılgılar için pişmanlık duymak veya bunlardan utanmak yine kalpten kaynaklanan duygulardır. Utanma veya arlanma, insan fıtratına kazınan faziletli duygulardır, yitirilmemelidir. Kendine acımayan başkasına hiç acımaz.

                İman ile İslam arasındaki farkı ortaya koymanın ve imanın Bâtıni ve kalbî, İslam’ın ise zahirî ve bedenî olduğunu beyan etmenin amacı “Hakiki İmana” dikkat çekmektir. (4) Hakiki iman, şek ve şüpheden arınmış, kalpte sabit ve kararlaşmış yakınlık hissinden ibarettir. Sürekli ve sonsuz değişime tabi olan maddî ve bedenî âlemdeki, nefsanî hatıralara dayanan iman olamaz, her şeyin hakikati bilinmelidir. Şek ve şüpheden arınanlar, malları ve nefisleriyle, Allah yolunda infak ve cihat ederler. Davranışlar, hakikatine, özüne özgün, uygun olmalıdır. Fiilleri sözlerini tasdik eder. Sadece söz ile kabul etmek yetmez, hal içinde olmak gerek. (49.15)

                Nefsin içinde ne varsa hepsi aynı zamanda kalbin de içindedir, farklı ve başka bir şey olamaz. İnsanlar, yalnız nimetlerle ilgilenir ve alıp kaçarlar, nimetler nereden gelir, kim verir ilgilenmezler. Verilen şeyleri sevmek güzeldir, güzel ve lezzetli oldukları için sevilir, hatta sevdirilir, önemli olan sevilenlerin hakikatini düşünmek ve özünü idrak etmektir. Hakiki iman, Hakka ve hakikate imandır, hakikati bilinen şeylerle yakınlık hissine kapılmak önemlidir. İslam olarak tecelli ediş namaz kılma davranışını gerektirir. Müslüman namaz kılar, namaz kılan kişi Müslüman’dır. Olduğu gibi görünür, göründüğü gibi olur. Gereken bedensel davranışlar içinde olup da gerekli duygular içinde olamamak kederle sonuçlanır. Kıyameti koparcasına kıyama durup namaz kılmak müminin miracıdır. Görüneni idrak edebilmek hakiki iman ile mümkündür. Nefiste kalan, kalbe geçemeyen, ruha ve ruhun nuruna eremez, anlayıp idrak edemez.

                Umarım, imanımız hakiki iman olur da Hakkı ve hakikati idrak edebiliriz.





 

Hiç yorum yok: